Mikulov

Hlavní stránka > Aktuality > Město voní jídlem Dietrichsteinů

Novinky a aktuality

4/6 2011

Město voní jídlem Dietrichsteinů

Mikulov gourmet festival se letos inspiruje svatební tabulí zámeckých pánů. Neodolaly jí ani známé tváře.

Kdo ještě v neděli 5. června zamíří do Mikulova, může stejně jako hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na vlastní smysly poznat, jak voní a chutná jižní Morava.

Oslava moravské kuchyně je v plném proudu. „O průběhu druhého ročníku festivalu mohu hovořit jenom v superlativech. Nabízíme výtečná vína, prvotřídní pokrmy od nejlepších kuchařů, přivítali jsme významné hosty, slavnostně jsme zahájili budování vinařské expozice na zámku a nechybí nádherné počasí,“ komentoval hlavní organizátor festivalu Petr Marcinčák.

Mimořádné nadšení neskrýval ani hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.„Už dnes vím jistě, že v diáři na příští rok budu mít několik dnů na začátku června vyhrazeno opět pro gourmet festival v Mikulově,“ nechal se slyšet hejtman. Podle něj má Mikulov vynikající potenciál stát se výkladní skříní jihomoravského vinařství, které Mikulov gourmet festival dokonale spojuje se špičkovou gastronomií.

Starosta Mikulova Rostislav Koštial je proto přesvědčen, že se město pod Pálavou stane synonymem vrcholných gurmánských zážitků. „Vracíme se k regionální potravině, vysoce kvalitní vína snoubená s tradiční jihomoravskou kuchyní v moderním pojetí podávaná ve výjimečném Mikulově zcela nepochybně osloví Čechy, Moravany i zahraniční hosty,“ doplnil.

Jídlo šlechticů ohromilo taky Zdeňka Podhůrského. „Moc rád vařím, měl jsem vlastní restauraci. Zaměřoval jsem se v ní na palačinky, které zbožňuji. Připravuji pořad o kulinářství a víně, dva roky se pohybuji mezi vinaři. Je potřeba se zasadit o to, aby si lidé uvědomili, co jedinečného jižní Morava nabízí,“ vyzdvihl Podhůrský. Kromě něj se do gurmánského maratónu zapojil taky Tomáš Matonoha s Lucií Benešovou i Miroslav Táborský.

Zámecká terasa všechny zvala na Dny růžových vín. U příležitosti festivalu je tam uspořádal Vinařský fond. Hosté mohli vybírat z dvaatřiceti vzorků a dvou míchaných drinků. „Růžová vína jsou lehká, osvěžující, skvěle se hodí k létu. Zatímco růžová barva bývá doménou žen, u vína to rozhodně neplatí,“ usmíval se Jiří Machovec, předseda Vinařské fondu ČR.

Nahlédnutí do letošního menu nabízí www.mikulovgourmetfestival.cz.

Ilustrační obrázek
Zleva: Rostislav Koštial (starosta Mikulova), Michal Hašek (hejtman Jihomoravského kraje), Petr Marcinčák (hlavní organizátor festivalu).
Foto: Martin Tesařík

Fotogalerie se připravuje.

Ilustrační obrázek

RSS zdroje novinek

Novinky z Mikulova přímo do vaší RSS čtečky. Co je to RSS?

Archiv novinek

Zobrazit fotogalerii