Mikulov

Homepage > News > Mikulov Gourmet festival poprvé přichystal orgastický zážitek pro chuťové buňky

Novinky a aktuality

6/6 2010

Mikulov Gourmet festival poprvé přichystal orgastický zážitek pro chuťové buňky

Jedinečnou příležitost poznat, jak chutná ve městě s vůní jihu, měli všichni účastníci Mikulov gourmet festivalu. Jeho první ročník proběhl ve dnech 3.–6. června a byl určen jak odborníkům, tak široké veřejnosti. Tradiční moravské jídlo připravené podle nejnovějších trendů dokonale snoubené s vínem si nenechali ujít ani Václav Postránecký nebo Jana Švandová. Nejen pro ně vařili špičkoví kuchaři – členové národního týmu kuchařů a cukrářů.

Myšlenka uspořádat festival vyšla se snahy prakticky demonstrovat odpověď na otázku: jaká vlastně je typická moravská kuchyně? „V podstatě jsme se snažili nalézt její novou identitu,“ vysvětlil Petr Marcinčák, hlavní organizátor Gourmet festivalu. Ten zadal kuchařům masa a vína tak, aby mohli sestavit vlastní menu z lokálních surovin v moderním trendu. „Chceme přispět k tomu, aby se mikulovský region spojoval s vynikajícím jídlem a skvělým vínem.  Naším záměrem proto je, aby byl gourmet festival v Mikulově každý den, samozřejmě v přeneseném slova smyslu,“ naznačil Petr Marcinčák s tím, že se již prakticky připravuje druhý ročník festivalu.

Každému účastníku se otevřely dveře do čtyř mikulovských hotelů, kde na něj čekalo menu sestavené předními českými kuchaři doplněné tím nejlepším vínem. Pro šéfkuchaře Jana Horkého, který letos připravoval mimo jiné také večeři pro Barracka Obamu a dalších 12 prezidentů na americké ambasádě, bylo působení na Gourmet festivalu hlavně novou zkušeností. Akci chápe jako první krůček směřující ke změně v české stravovací kultuře.  „Sám se zaměřuji hlavně na sezónní suroviny a snažím se využívat starých českých receptů, které přizpůsobuji moderní době,“ popsal.

Kromě gurmánského maratonu byl připraven bohatý doprovodný program. Kulinářskému zážitku se návštěvníci oddávali za poslechu cimbálové muziky, k dispozici jim byla také prezentace doutníků z Dominikánské republiky. Jaroslav Chýlek nabízel ručně balené doutníky z celých tabákových listů a 6 let uleželým tabákem.

V Městském kině pak probíhal filmový minifestival snímků s vinařskou tematikou, Kinoklub hostil přehlídku Vůně vína, v zámecké vinotéce probíhala ochutnávka speciálních vín v kombinaci s čokoládou. Každý, kdo si zakoupil festivalový balíček, měl také volný vstup do mikulovského zámku, Dietrichsteinské hrobky, Městské galerie a jeskyní na Turoldu.

Při příležitosti festivalu uspořádal brněnský Vinařský fond v zámecké zahradě Den růžových vín. Pro návštěvníky byla připravena degustace růžových vín od dvanácti různých vinařů a nabídka míchaných drinků. Podnět k organizaci této akce vzešel od samotných vinařů, kteří chtěli přenést Svátek růžových vín z Prahy na Moravu. Podle Pavla Večeři, projektového manažera Vinařského fondu, jsou růžová vína právě pro toto období typická. „Jejich spotřeba jde nahoru, a to v rámci celé Evropy,“ dodal.

Další informace naleznete na stránkách festivalu.
(DS)

Ilustrační obrázek

Více fotografií zde.

Sample image

RSS news from Mikulov.ct

All news from Mikulov. What is RSS?

Archiv novinek

Show photo gallery