Mikulov

Povídání o víně

Na Mikulovsku se daří především bílým odrůdám vín – ty totiž zabírají 80% zdejších vinic. Vyšší obsah vápníku v půdách velmi teplých viničních tratí dodává bílým vínům zvláštní typ mohutné, ale jasně vyhraněné minerálnosti.

HrozenMezi nejrozšířenější odrůdy patří Ryzlink vlašský, který k nám byl dovezen ze severní Itálie. Na vápenatých půdách se velmi dobře „usadil“ a dává výborná vína. U mladých vín převažují ovocné tóny rybízu či angreštu, později jsou tato vína středně plná a svěží. Víno se vyznačuje typickou jiskrnou chutí s výraznější kyselinkou.

Další velmi rozšířenou odrůdou je Ryzlink rýnský, který pochází z Porýní a řadí se mezi pozdní odrůdy. Nejvyšších jakostí tohoto vína se dosáhne při přezrání hroznů. Pro Ryzlink rýnský je kromě žlutozelené barvy charakteristická velmi jemná vůně s náznakem lipového květu. Zralé víno přechází do pepřnaté kořenitosti.

A byl to právě Ryzlink rýnský, který dal své vlastnosti do vínku nově vypěstované odrůdě Aurelius. Ta vznikla ve šlechtitelské stanici v Perné. Vyznačuje se plností, výraznou chutí a jemnou a charakteristickou kdoulově-lipovou vůní.

Obec Perná byla také kolébkou pro další novou odrůdu, Pálavu, kterou ocenili i přední francouzští odborníci na víno. Jedná se o plné víno zlatožluté barvy s nižším obsahem kyselin a s vůní po růžích a vanilce.

K pestré rodině bílých vín charakteristických pro tento region dále patří Rulandské bílé či Chardonnay, původem z Burgundska Oběma odrůdám se daří na velmi teplých viničních tratích díky vyššímu obsahu vápníku. Zatímco Rulandské bílé se vyznačuje jemnou květinovou vůní a ve zralém víně pak vůní hrušek, chlebové kůrky a lískových oříšků, z vyzrálejšího Chardonnay je cítit med. Toto víno je plné, osobité, kořenité s vyšší intenzitou aromatických látek.

U sklepaNa hlubokých sprašových půdách se daří Veltlínskému zelenému, vínu s větší škálou aromatických látek závislých na složení půdy vinice. Vína pocházející z hlubokých hlinitých půd mají vůni lipového květu, štěrkovité půdy dodávají hořkomandlovou chuť i vůni, kořenitost až pepřnatost je dána právě růstem na sprašových půdách.

Na štěrkovitých půdách se daří i modrým odrůdám, jako jsou Svatovavřinecké, nejrozšířenější odrůda pro výrobu červeného vína na Moravě a oblíbená pro svoji tmavě červenou barvu, výraznou višňovou až černorybízovou vůni, Frankovka, víno typické pro severní vinařské oblasti svojí příjemnou kořenitostí spojenou s ovocností, či Modrý Portugal, který má méně tříslovin, je lehčí a doprovází ho vůně květin.

Už tedy víte, co si představit, když se řekne Mikulov a víno? Bude to právě a pouze vaše oblíbená odrůda vína, vaše zážitky se setkání s krajem, kde se urodilo, a s lidmi, kteří ho s láskou a úctou k tradici vypěstovali. A pak už není tak důležité, zda se bude jednat o víno kabinetní, o pozdní sběr či výběr z hroznů nebo bobulí. Pro každého návštěvníka je tu připravena trať: vinařská a ta, která prochází srdcem…