Menu Zavřít

Historie, příroda a kultura Mikulovska

Muzejní spolek v Mikulově, z.s.

Muzejní spolek v Mikulově (MSM) je sdružením lidí všech věkových kategorií se zájmem o historii, přírodu a kulturu Mikulovska. Prostřednictvím úzké spolupráce s Regionálním muzeem v Mikulově a Správou CHKO Pálava chce MSM zprostředkovávat členům poznání svého regionu a porozumění jeho minulosti i současnosti.

Vznik Muzejního spolku v Mikulově souvisel s rozvojem spolkové činnosti a zájmem o dějiny a přírodu. Kořeny mikulovského muzejnictví sahají až do roku 1908, chybějící prostory však snahy tehdejších amatérských nadšenců značeně omezovaly. Svou první výstavu otevřel Muzejní spolek 4. ledna 1914 v prvním patře chlapecké měšťanské školy. Vystavovaly se obrazy interiérů, které uspořádal správce muzejních sbírek Josef Matzura. Po první světové válce spolek získal dvě místnosti na mikulovské radnici a rozběhla se intenzivní muzejní činnost, vrcholící v roce 1926 otevřením Městského muzea. Činnost původního Muzejního spolku ukončila druhá světová válka, muzeum však bylo především díky práci jeho kustoda Karla Jüttnera znovu obnoveno.

Obnovený Muzejní spolek byl ustaven valnou hromadou 4. září 1992. Za téměř třicet let činnosti uskutečnil mnoho přednášek a vlastivědných procházek. Pořídil také několik památníků významných osobností, majících vztah k Mikulovu (např. Jűttner, Lorm, Mucha, Sonnenfels, František Dietrichstein, Gajdoš) a zahájil také rekonstrukci židovského hřbitova. Inicioval několik výstav, koncertů a besed, zasadil se o spartaci archivních hudebních děl nebo pořídil faximile výsad mikulovské židovské obce.

Chcete se dozvědět více?
kontaktujte nás

Kontaktujte nás

Máte-li zájem o naše služby, neváhejte nás kontaktovat. Na Váš dotaz odpovíme co nejdříve, nejpozději následující pracovní den.

Odesláním souhlasím, aby město Mikulov jako správce zpracovávalo moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.

umístění v mapě