Menu Zavřít

Národy Podyjí

Dnešní Podyjí z velké části postrádá své tradiční obyvatelstvo. Na místo odsunutých sem přišli a stále přicházejí lidé z různých koutů světa - nedávno, před pár desítkami let, před pár lety či minulý týden. Nikdo z nich nemůže tvrdit, že by zde byl doma více, než ten druhý. Buď jsou zde doma všichni, anebo nikdo. V roce 1999 vzniklo z této myšlenky občanské sdružení, později spolek Národy Podyjí, který se spolu se svými českými a rakouskými partnery osmnáctým rokem zabývá soužitím národů a národnostních menšin v oblasti multikulturního česko-rakouského příhraničí podél toku řeky Dyje. Od roku 2000 také každé léto v Mikulově pořádá Festival kultur národů Podyjí, na němž mají všechny zde žijící národnostní skupiny možnost prezentovat kulturní tradice, které se snaží v rámci svých možností udržovat. Předvádějí nejen kulturní vystoupení a folklorní ukázky, ale také svou tradiční kuchyni a zvyklosti. V programu zpravidla vystupují i hudební soubory z rakouské strany Podyjí. I na ochutnávce místních vín se k "místním" počítají samozřejmě také přilehlé rakouské obce. Moderace hudební části programu i všechny tiskoviny a popisky kuchyní jsou důsledně dvojjazyčné.

Chcete se dozvědět více?
kontaktujte nás
Mgr. Petra Korlaar, předsedkyně sdružení
Husova 41
692 01 Mikulov
+420 728 161 541
mail@narodypodyji.cz
www.narodypodyji.cz

Kontaktujte nás

Máte-li zájem o naše služby, neváhejte nás kontaktovat. Na Váš dotaz odpovíme co nejdříve, nejpozději následující pracovní den.

Odesláním souhlasím, aby město Mikulov jako správce zpracovávalo moje osobní údaje v rozsahu uvedeném v tomto formuláři za účelem zodpovězení dotazu. Další informace ke zpracování naleznete v informacích o ochraně osobních údajů.

umístění v mapě